Wyjaśnianie dynamiki małych miast w zachodniej Francji poprzez testowanie trzech możliwych czynników - Baudelle, Guy; Buron, Louis-Thibault (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Wyjaśnianie dynamiki małych miast w zachodniej Francji poprzez testowanie trzech możliwych czynnikówWyjaśnianie dynamiki małych miast w zachodniej Francji poprzez testowanie trzech możliwych czynnikówWyjaśnianie dynamiki małych miast w zachodniej Francji poprzez testowanie trzech możliwych czynnikówW literaturze międzynarodowej małe miasta są często przedstawiane jako słabe ogniwo w systemie miejskim ze względu na niższą stopę wzrostu i groźbę kurczenia się w kontekście metropolizacji. Jednak ich dynamika zaludnienia jest bardzo zróżnicowana w zależności od miejsca, o czym decyduje szereg czynników, takich jak krajowe i regionalne trendy demograficzne czy lokalna baza ekonomiczna. W artykule zaproponowano regionalne studium przypadku dotyczące zachodniej Francji, badające zmiany demograficzne w latach 1990–2015. Badane są trzy możliwe czynniki oparte na podstawowych założeniach: 1. bliskość większych miast jako potencjalny czynnik rewitalizacji z powodu rozrastania się miast; 2. bliskość wybrzeża przypisywana rosnącej roli atrakcyjności mieszkaniowej; 3. odległość do dworca kolejowego jako potencjalny czynnik, wzmocniony przez niedawne polepszenie usług kolei pasażerskiej. Wyniki są niezgodne z intuicją, a założenia tylko częściowo potwierdzone, co skłania do ponownej oceny trafności analizy dynamiki miejskiej według klas wielkości.