Regionalne zróżnicowanie polityki mieszkaniowej. Przykład programu „Rodzina na swoim” - Radzimski, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie, jakie było zróżnicowanie regionalne pomocy państwa udzielonej w formie dopłat do kredytów hipotecznych w ramach programu „Rodzina na swoim”. Analiza prowadzona jest na poziomie województoraz miast wojewódzkich. W świetle uzyskanych wyników stwierdzić można, że efekty programu „Rodzina na swoim” wykazują istotne zróżnicowanie regionalne. Zauważalna jest przy tym prawidłowość, że pomoc państwa była większa w dużych miastach oraz regionach o wyższym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Wyniki przeczą obiegowej opinii, jakoby mieszkańcy największych miast w niewielkim stopniu skorzystali z dopłat ze względu na niedostosowanie limitów cenowych do poziomu cen rynkowych. Przeciwnie, to właśnie miasta wojewódzkie, a zwłaszcza Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań i Gdańsk, okazały się największymi beneficjentami tej polityki.