Od Redakcji - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Zapraszamy Państwa do działu Nowości Wydawniczych, w którym prezentujemy najnowsze prace autorstwa pracowników naszego wydziału, których tematyka bezpośrednio wiąże się z problematyką rozwoju regionalnego i polityki regionalnej. W bieżącym numerze przedstawiamy Państwu monografię „Zróżnicowanie postaw społecznych uczniów i nauczycieli z województwa wielkopolskiego w czasie pandemii COVID-19” przygotowaną przez Emilię Bogacką, Jana Haukego, Annę Tobolską i Justynę Weltrowską i wydaną w tomie 92. serii Studia i Prace z Geografii. Autorzy monografii skoncentrowali się na szkolnictwie podstawowym i średnim, dokonując analizy postaw społecznych wśród uczniów oraz nauczycieli, a także dyrekcji placówek szkolnych wobec nowych wyzwań w okresie pandemii, związanych ze zmianą dotychczasowego sposobu nauczania na formę zdalną. Mamy nadzieję, że włączą się Państwo w tworzenie kolejnych numerów naszego czasopisma, które jest indeksowane m.in. w bazie ERIH PLUS. Informujemy również, że według Komunikatu Ministra Edukacji i Nauki z dnia 1 grudnia 2021 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych, czasopismo „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” wydawane przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej UAM, ma obecnie 70 punktów. Zapraszamy i zachęcamy Państwa do nadsyłania propozycji publikacji, informacji na temat nowości wydawniczych, recenzji i głosów polemicznych dotyczących najnowszych wyników badań, a także streszczeń wyróżniających się prac magisterskich z zakresu problematyki rozwoju regionalnego i polityki regionalnej, które mogłyby stać się podstawą do przygotowania artykułów w numerze poświęconym debiutom naukowym. Pamiętajmy, że tylko od naszej wspólnej aktywności zależy ostateczny kształt naszego czasopisma, którego kolejny numer trafił właśnie do Państwa. Przypominamy, że wszystkie zasady dotyczące składania i recenzowania tekstów oraz numery archiwalne czasopisma dostępne są pod adresami: http://rr.amu.edu.pl oraz https://pressto.amu.edu.pl/index.php/rrpr/.