Lokalny wymiar pandemii COVID-19. Studium przypadku wielkopolskiej gminy - Halamska, Maria; Ptak, Arkadiusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Artykuł jest częścią interdyscyplinarnego projektu badawczego „Wiejskie okruchy pandemii – społeczności i ich instytucje” realizowanego w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk. Celem badań jest analiza zachowań i działań władzy i społeczności lokalnej wobec pandemii COVID-19. Prezentowane w niniejszym tekście wyniki to efekt badań w jednej z wielkopolskich gmin, wykorzystujących obserwację bezpośrednią uczestniczącą, analizę dokumentów, ale przede wszystkim badań ilościowych prowadzonych w kwietniu 2021 r. na reprezentatywnej grupie dorosłych mieszkańców tejże gminy.