Ochrona i kształtowanie krajobrazu kulturowego w zintegrowanym planowaniu rozwoju - Czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Monografia powstała jako wyraz troski o krajobraz – nie tylko ten wyjątkowy, wyróżniający się walorami przyrodniczymi i kulturowymi, najczęściej już podlegający rozmaitym formom ochrony, ale także o krajobraz „codzienny”, oglądany każdego dnia i często niedoceniany. Autorki monografii reprezentują trzy różne poznańskie uczelnie, Stowarzyszenie Polskich Architektów Krajobrazu (SPAK) oraz Stowarzyszenie Architektury Krajobrazu (SAK). Tym samym doświadczenia naukowe i praktyczne autorek wywodzą się z różnych dyscyplin i specjalności a niniejsze opracowanie jest próbą połączenia tych doświadczeń, co umożliwia szersze – interdyscyplinarne – spojrzenie na problematykę kształtowania i ochrony krajobrazu. Przełożyło się to na treści zawarte w monografii, które mogą stanowić głos w dyskusji nad zintegrowanym podejściem do tematyki krajobrazowej w planowaniu rozwoju, a tym samym dać wsparcie dla procesów decyzyjnych w praktyce zarządzania przestrzenią. Link do publikacji: https://wgseigp.amu.edu.pl/__data/assets/pdf_ file/0020/394103/ochrona-i-ksztaltowanie-krajobrazu-kulturowego-wzintegrowanym-planowaniu-rozwoju.pdf