Wpływ pandemii COVID-19 na funkcjonowanie sektora organizacji i obsługi ruchu turystycznego w nadmorskiej strefie turystycznej Pobrzeża Bałtyku - Parzych, Krzysztof; Ciupek, Arkadiusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
W artykule podjęto zagadnienie oceny wpływu pandemii COVID-19 na funkcjonowanie sektora organizacji i obsługi ruchu turystycznego w nadmorskiej strefie turystycznej Pobrzeża Bałtyku. Do realizacji podjętego zadania badawczego wykorzystano dane Banku Danych Lokalnych GUS dotyczące wybranych mierników i wskaźników zagospodarowania i ruchu turystycznego w 36 gminach oraz w 15 powiatach nadmorskich.