Zróżnicowanie przestrzenne warunków zamieszkania w województwie pomorskim i zachodniopomorskim w latach 2018–2020 - Marszałek, Łukasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania przestrzennego warunków zamieszkania ludności w województwie pomorskim i zachodniopomorskim. Zakres przestrzenny badań stanowi 7 miast na prawach powiatu oraz 34 pozostałe powiaty (w tym 16 powiatów województwa pomorskiego i 18 powiatów województwa pomorskiego), a zakres czasowy badań obejmuje lata 2018–2020. Oceny zróżnicowania przestrzennego warunków zamieszkania dokonano na podstawie wartości wskaźnika syntetycznego obliczonego na podstawie 6 zmiennych wybranych z Banku Danych Lokalnych GUS. Odnoszą się one zarówno do aspektów zaludnienia mieszkań (przeciętna powierzchnia użytkowa mieszkania w m² na 1 osobę, przeciętna liczba osób na 1 izbę), jak i do ich wyposażenia infrastrukturalnego (odsetek ludności korzystającej z wodociągu, odsetek ludności korzystającej z kanalizacji, odsetek mieszkań wyposażonych w łazienkę, odsetek mieszkań wyposażonych w instalację centralnego ogrzewania). Wyniki badań mogą być wykorzystane na potrzeby samorządów lokalnych i ponadlokalnych dla wdrożenia odpowiednich rozwiązań mających na celu poprawę warunków zamieszkania na obszarach, gdzie są one niekorzystna. Mogą one stanowić również element badań pogłębionych w zakresie zróżnicowania sytuacji społecznej w województwach pomorskiego i zachodniopomorskiego rozszerzonych o wiele innych wskaźników dotyczących warunków życia człowieka.