Samorząd metropolitalny budowany od zadań - Redakcja RRPR, (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Książka jest efektem współpracy środowiska naukowego, eksperckiego i administracyjnego, funkcjonującego w ramach Metropolitalnej Sieci Współpracy Naukowej i Eksperckiej – koordynowanej przez Instytut Metropolitalny w Gdańsku.