Zagospodarowanie placów i rynków w wybranych małych i średnich miastach województwa łódzkiego - Masierek, Edyta; Przygoda, Damian (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W artykule przybliżono zrealizowane po wejściu Polski do Unii Europejskiej zmiany w zagospodarowaniu placów i rynków oraz ich ocenę przez użytkowników. Skoncentrowano się na wybranych średnich i małych miastach województwa łódzkiego. Opracowanie powstało na podstawie analizy desk research programów rewitalizacji oraz zrealizowanych inwestycji, badań terenowych oraz sondażowych. Wskazano w nim, że dokonane przekształcenia przestrzeni publicznych często ograniczyły występującą tu wcześniej zieleń oraz zdaniem respondentów niewystarczająco nawiązują do historii miejsca. Zmiany przeprowadzone zostały bez udziału lokalnej społeczności i często nie zaspokajają jej różnorodnych potrzeb.