Start-upy i ekosystem start-upowy w Wielkopolsce jako czynnik rozwoju regionu - Czyżewska, Marta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W artykule przeanalizowano rolę ekosystemu start-upowego w rozwoju Wielkopolski. Start-upy, definiowane jako tymczasowe organizacje poszukujące skalowalnego modelu biznesowego, odgrywają kluczową rolę w stymulowaniu innowacji, przyciągając kapitał wysokiego ryzyka. Przedstawiono przegląd literatury dotyczącej start-upów i ekosystemów start-upowych, scharakteryzowano ekosystem Wielkopolski, jego znaczenie oraz warunki efektywnego funkcjonowania. Wykorzystano dane ilościowe i jakościowe, by zidentyfikować wyzwania i możliwości rozwoju start-upów w Wielkopolsce. Wyniki wskazują, że kluczowymi elementami sukcesu są: współpraca z instytucjami wsparcia, dostęp do finansowania oraz możliwość rozwijania innowacji. Artykuł kończą rekomendacje dla administracji lokalnej, inwestorów, uczelni oraz innych aktorów ekosystemu, które mają wpływ na kształt i rozwój ekosystemu start-upowego regionu.