Cyfryzacja konsultacji społecznych w gminach wiejskich województwa wielkopolskiego - Glenc, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Rozwój e-partycypacji i e-konsultacji jest charakterystyczny w szczególności dla dużych miast, dlatego uwaga badaczy tych zjawisk skupia się zwłaszcza na większych aglomeracjach. W artykule tym przyjęto odmienną perspektywę. Przedstawiono wyniki badań mających na celu identyfikację rozwiązań cyfrowych wykorzystywanych w ramach konsultacji społecznych w gminach wiejskich województwa wielkopolskiego, a także ustalono stopień upowszechnienia tych rozwiązań. Analizie poddano podjęte w poszczególnych gminach uchwały określające zasady i tryb prowadzenia konsultacji z mieszkańcami. Wyniki analizy pozwalają stwierdzić, że badane gminy deklarują wykorzystanie zaledwie niewielkiej części szerokiego instrumentarium, jakie wypracowano dotychczas w obszarze e-konsultacji. Spośród poszczególnych etapów konsultacji społecznych najmniejsze możliwości użycia rozwiązań cyfrowych istnieją na etapie zgłaszania inicjatywy konsultacji. Uwagę zwraca mała powszechność wykorzystania aplikacji mobilnych i mediów społecznościowych oraz brak deklaracji dotyczących zastosowania rozwiązań sztucznej inteligencji, które współcześnie dają szerokie możliwości usprawnienia zarówno samego procesu konsultacji społecznych, jak i analizy ich wyników. Z badań wynika ponadto, że w niektórych gminach więcej kanałów komunikacji elektronicznej wykorzystuje się na etapie informowania o zarządzonych konsultacjach niż przy ogłaszaniu ich wyników.