Wprowadzenie - Miszczuk, Andrzej (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Kolejny numer czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” poświęcony jest prezentacji dorobku naukowego pracowników Instytutu Ekonomii i Finansów UMCS. Autorami 11 artykułów są ekonomiści, traktujący przedmiot swoich zainteresowań w wymiarze terytorialnym. Część artykułów ma charakter teoretyczny, inne łączą teorię z empirią. Nowatorstwo prezentowanych rozważań dotyczyć może zarówno podejmowanej problematyki, jak i stosowanych metod. Artykuły zostały podzielone na cztery grupy. Pierwsza, najliczniejsza, dotyczy szeroko rozumianej problematyki ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem wyzwań związanych ze zmianami klimatu. Otwiera ją artykuł Joanny Szafran dotyczący adaptacji miejskiego systemu wodnego do zmian klimatu, ze szczególnym uwzględnieniem narzędzi i źródeł finansowania. W oparciu o doświadczenia międzynarodowe i krajowe dokonano w nim klasyfikacji działań zaradczych oraz wskazano potencjalne korzyści z ich zastosowania. Następnie przeanalizowano źródła finansowania inwestycji adaptacyjnych w Polsce w kontekście specyfiki podsektorów wodnych oraz wyboru opcji adaptacji.