Rozwój lokalnych społeczności energetycznych w Wielkopolsce - Czapiewska, Gabriela (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Społeczności energetyczne to inicjatywy, które przekuwają lokalne zasoby w realne projekty zielonej energii. Głównym celem badań było uwypuklenie roli społeczności lokalnych w transformacji energetycznej na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego oraz wskazanie możliwości ich ekspansji. W szczególności rozwoju spółdzielni energetycznych w regionie w kontekście krajowych realiów prawnych i ekonomicznych oraz wyzwań europejskiej polityki klimatyczno-energetycznej. W pracy zobrazowano koncepcję spółdzielni energetycznych, wskazując na korzyści wynikające z rozwoju lokalnych inicjatyw energetycznych. Szans dynamizacji prezentowanych podmiotów w regionie należy upatrywać m.in. w realizowanych na obszarach wiejskich projektach i programach wsparcia inwestycji z zakresu odnawialnych źródeł energii.