Ośrodek szkolnictwa średniego w Ostrowie Wielkopolskim i zasięg jego oddziaływania - Gmerek, Paulina; Matykowski, Roman (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Ostrów Wielkopolski pod koniec XX w. odgrywał ważną rolę ośrodka edukacyjnego w województwie kaliskim. Reforma administracyjna u schyłku lat 90. (wdrożona w 1999 r.) oraz reforma szkolnictwa w Polsce – poprzez wprowadzenie m.in. sześcioletniej szkoły podstawowej i trzyletniego gimnazjum (jako edukacji w wymiarze powszechnym, tzw. I stopnia) – postawiły miasto przed konicznością przystosowania się do pełnienia funkcji ośrodka edukacyjnego we wschodniej części województwa wielkopolskiego. Celem niniejszego opracowania jest charakterystyka Ostrowa Wielkopolskiego jako ośrodka edukacyjnego II stopnia (tzn. 3, 4 i 5 poziomu według Polskiej Ramy Kwalifikacji) z perspektywy kolejnego etapu przemian na przełomie XX i XXI w. Na podstawie danych ze szkół ponadpodstawowych ustalono empiryczny zasięg oddziaływania Ostrowa Wielkopolskiego oraz wykorzystano model różnicy potencjałów dla poszukiwania rozwiązania modelowego.