Zieleń w przestrzeni miejskiej jako czynnik budowy atrakcyjności Wrocławia – wyniki badania wśród studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Głuszczuk, Dariusz; Rynio, Dorota; Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
W artykule skupiono się na znaczeniu zieleni w budowaniu atrakcyjności dużego miasta dla mieszkańców i innych użytkowników, ze szczególnym uwzględnieniem ludzi młodych. Jako studium przypadku wybrano Wrocław. Podstawową metodą badawczą był sondaż diagnostyczny. Badanie przeprowadzono wśród studentów kierunku nieruchomości i gospodarka przestrzenna. Wyniki badania pokazały, że zieleń odgrywa dużą rolę wśród czynników decydujących o atrakcyjności Wrocławia, natomiast stopień nasycenia zielenią miejską wywołuje umiarkowaną satysfakcję i oczekuje się jego wzrostu. Szczególnie podkreślano konieczność zazieleniania centrum miasta, w tym Rynku i jego okolic. Oceniono, że zieleń miejska właściwie wypełnia funkcje: społeczną i ekonomiczną, natomiast w niewystarczającym stopniu spełnia funkcję ekologiczną.