Szkic wart więcej niż kilka woluminów - Owsianna (Kubiaczyk), Monika (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Recenzja książki: Tonio Hölscher, Sztuka rzymska: język obrazowy jako system semantyczny, przeł. L. Olszewski, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 2011