Pretorianie i ich prefekci - Ruciński, Sebastian (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Recenzja książki: Ireneusz Adam Łuć, Excubiae principis. Geneza i znaczenie żołnierzy kohort pretoriańskich w starożytnym Rzymie, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 2010, 212 s., 13 fotografii