Intymność i nowoczesność. Modernizacje miłości w kulturze Zachodu - Musiał, Maciej (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Tekst stanowi próbę skonfrontowania dwóch wysoce odmiennych stanowisk dotyczących problematyki współczesnych przemian intymności. Pierwsze z nich, reprezentowane głównie przez A. Giddensa i B. McNaira, skupia się na analizie emancypacyjnego i demokratyzującego charakteru przemian zachodzących w sferze intymnej. Tymczasem druga postawa, którą zajmują badacze tacy, jak U. Beck, E. GernsheimBeck, E. Illouz czy Arlie Russell Hochschild, koncentruje się na rozpoznaniu procesów racjonalizacji i komercjalizacji intymności. Te opozycyjne i - jak mogłoby się wydawać - niespójne stanowiska zostają w ramach niniejszego tekstu przedstawione jako komplementarne. Przez osadzenie ich w szerszym kontekście klasycznych koncepcji modernizacji M. Webera i J. Habermasa podjęto próbę wykazania, że wzmiankowane wyżej stanowiska stanowią jednostronne diagnozy, które dopiero potraktowane jako komplementarne pozwalają dostrzec i wyjaśnić ambiwalentny charakter modernizacji intymności oraz procesów modernizacyjnych w ogólności.