Pięćdziesiąt lat polskich badań archeologicznych w Novae - Duch, Michał (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Recenzja książki: T. Derda, P. Dyczek, J. Kolendo (red.), Novae: Legionary Fortress and Late Antique Town, I: A Companion on the Study of Novae, Wydawnictwo Ośrodka Badań nad Antykiem Europy Południowo-Wschodniej UW, Warsaw 2008 [2009]