Dostępność cyfrowa stron internetowych według standardu WCAG - Popiołek, Karol (Studia Europaea Gnesnensia, 2025)
Celem artykułu jest analiza rzeczywistego stanu dostępności cyfrowej stron internetowych instytucji publicznych w Polsce w świetle wymagań standardu WCAG. Autor, opierając się na doświadczeniach z audytów oraz analizie konkretnych przykładów, wskazuje na szereg nieprawidłowości w implementacji deklaracji dostępności, brak przejrzystości ich umiejscowienia oraz liczne błędy techniczne utrudniające korzystanie ze stron osobom z niepełnosprawnościami. Brak reakcji Ministerstwa Cyfryzacji na wysłany e-mail, czy brak zamieszczania raportów z monitorowania wskazuje na problemy takie jak niska świadomość problemu, brak skutecznych sankcji oraz niewystarczający nadzór instytucjonalny