Review: Wojciech Skóra, Słupsk – 1945. Miasto Niemców, Sowietów i Polaków, Wydawnictwo Rys, Poznań 2023, ss. 382 - Halicka, Beata (Sensus Historiae, 2023)
„W opowieści o historii Słupska 1945 r. jest tyle przekłamań, niedopowiedzeń i błędów, że należy napisać ją na nowo”. To stwierdzenie jest punktem wyjścia i wyzwaniem, które Wojciech Skóra podejmuje i realizuje po mistrzowsku. Posługując się mikrohistorią rekonstruuje - na tyle dokładnie, na ile pozwalają mu źródła - dramatyczny rok zakończenia drugiej wojny światowej w Słupsku, powiatowym mieście Pomorza Środkowego.