Wstęp - Kubicki, Roman; Dominiak, Grzegorz A.; Godek-Wysłouch, Lidia (Sensus Historiae, 2022)
W grudniu 2022 roku minęła osiemdziesiąta rocznica urodzin Profesora Tadeusza Buksińskiego — filozofa, historyka, pracownika naukowego Instytutu Filozofii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Nauczyciela i Wychowawcy kilku pokoleń filozofów, admiratora rzetelności naukowej oraz roztropności filozoficznej, jednak przede wszystkim - dla wszystkich jego współpracowników, przyjaciół i uczniów - Mistrza.