Posthumanizmy - Marzec, Andrzej (Sensus Historiae, 2020)
Zebrane w tym numerze Sensus Historiae teksty są efektem żywej dyskusji, która odbywała się w Poznaniu przy okazji konferencji „Po co nam posthumanizm?”. Jej celem było podjęcie dyskusji nad użytecznością ujęć posthumanistycznych jako przydatnych w radzeniu sobie z kontrowersjami naukowymi, kulturowymi, politycznymi oraz społecznymi. Postawione w tytule konferencji pytanie – o użyteczność ujęć posthumanistycznych, nie podaje ich w wątpliwość, ale traktuje je jako „skrzynkę z narzędziami”. Pojęciami, które można wykorzystać nie tylko do lepszego rozumienia współczesności, ale przede wszystkim do bardziej intensywnego uczestniczenia w niej, tworzenia nowych, ciekawych, produktywnych powiązań oraz splotów.