Мотив русской тоски в песенной поэзии Александра Башлачева (Motiv «russkoj toski» v pesennoj poèzii Aleksandra Bašlačeva) - Królikiewicz, Natalia (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest zbadanie motywu «rosyjskiej tęsknoty» w poezji śpiewanej Aleksandra Baszłaczowa. Przeprowadzona analiza wybranych tekstów poety pozwala zauważyć, że motyw tęsknoty w utworach Baszłaczowa z jednej strony wiąże się z fizycznym i metafizycznym niezadowoleniem, a z drugiej strony może być sprzężony z istotnymi komponentami tożsamości narodowej (rosyjski charakter i natura). Tęsknota, będąc często nieuniknionym (czasem nie wyrażonym wprost) składnikiem emocjonalnego nastroju podmiotu lirycznego. posiada swoistą ambiwalencję. Polega ona między innymi na tym, iż nie zważając na negatywne konotacje, tęsknota może przyczynić się do uświadomienia sobie skończoności każdej drogi, tym samym budząc duszę.