Malombra di Antonio Fogazzaro: Il romanzo gotico all’italiana e la nuova spiritualità - Kowalik, Katarzyna (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Artykuł rozwija temat włoskiej powieści z epoki dekadentyzmu, Malombra autorstwa Antonio Fogazzaro. Tekst ukazuje podejście pisarza do możliwej ewolucji literatury narodowej. Autor proponuje naśladowanie modelu angielskiej powieści mieszczańskiej, która najlepiej mogłaby odpowiadać sytuacji i potrzebom włoskiego społeczeństwa drugiej połowy XIX wieku. Kolejnym czynnikiem wyróżniającym Malombrę na tle włoskiej produkcji literackiej tego okresu jest widoczne zainteresowanie autora kwestiami mistycyzmu i spirytualizmu, wynikające z jego refleksji nad miejscem ludzi wierzących w coraz bardziej uprzemysłowionym, zlaicyzowanym świecie, który jednocześnie poszukuje wartości duchowych. Wszystko to doprowadziło Fogazzara do stworzenia szczególnej formy gotyckiej powieści all’italiana, w której znajdują odzwierciedlenie również współczesne odkrycia z zakresu psychiatrii. W swojej analizie przedstawię historyczny kontekst dzieła, zaprezentuję idee Fogazzara, przybliżę fabułę powieści oraz przeanalizuję ją z punktu widzenia zaproponowanych przez autora innowacji stylistycznych i tematycznych.