The implementation of artificial intelligence in university classrooms: perspectives and applications - Grodzki, Erika; Powers, Stefanie; Carlin, Gary; Kao, Hung Chum (Kevin) (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Wprowadzenie sztucznej inteligencji (SI) do sal uniwersyteckich jawi się zarówno jako rewolucyjna perspektywa, jak i kontrowersyjny temat, co skutkuje zróżnicowanymi opiniami wśród kadry akademickiej. Artykuł analizuje złożony krajobraz wdrażania SI w szkolnictwie wyższym, koncentrując się na zróżnicowanych postawach wykładowców oraz na zastosowaniach tej technologii w różnych dziedzinach. Podczas gdy niektórzy pedagodzy postrzegają SI jako nowatorskie narzędzie wzbogacające proces nauczania i optymalizujące metody dydaktyczne, inni obawiają się, że może ono osłabić krytyczne myślenie i kreatywne rozwiązywanie problemów, co prowadzi do trwającej debaty na temat właściwej roli SI w akademii. W niektórych dyscyplinach, takich jak animacja czy projektowanie, SI została z powodzeniem zintegrowana już od lat, przynosząc istotne postępy w procesach twórczych i wydajności. Elastyczność i akceptacja SI w tych dziedzinach kontrastują z ostrożnym podejściem obserwowanym w bardziej tradycyjnych obszarach nauki. Panel omawia różne stanowiska wobec SI w szkolnictwie wyższym, sposoby jej wdrażania w klasie oraz przyszłe konsekwencje stosowania tej technologii we współczesnym świecie.