Ucząc retoryki z wykorzystaniem strategii dydaktycznej Flipped Classroom. Kilka przykładów z doświadczeń własnych - Tuszyńska, Krystyna (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Strategia dydaktyczna Odwróconej Klasy opiera się na dwóch prostych celach: podniesieniu aktywności studentów w trakcie kursu i dostarczenia im narzędzi do własnego uczenia się, wywodzących się z nowoczesnych technologii. Trzy lata temu uczestniczyłam w Programie Odwróconej Klasy za sprawą udziału UAM w projekcie finansowanym przez EU i MEiN. Jako temat kursu, w którym aplikowałam metodę FC wybrałam przedmiot Mechanizmy Perswazji Werbalnej. Kurs podzieliłam na cztery główne sekcje tematyczne: I. Terminologia. Definicje, II. Pola zastosowania perswazji z wykorzystaniem pojęcia topos, III. Pięć części retoryki, IV. Wstępne ćwiczenia retoryczne. Progymnasmata. W artykule odnoszę się do osobistych doświadczeń dydaktycznych w pierwszej sekcji tematycznej, ilustrując je przykładami z wdrożenia strategii Odwróconej Klasy.