Avant-propos - Teklik, Joanna (Studia Romanica Posnaniensia, 2012)
Słowo wstępne redaktora naukowego, przedstawiające tematykę tomu, krótko omawiające zebrane artykuły oraz opowiadające o pracach naukowych, których numer XXXIX/1 Studia Romanica Posnaniensia jest efektem.