Ideologia jako czynnik oddziałujący na przekaz dziennikarski. Analiza na podstawie materiałów z “The Times”, “The Sun” oraz “Pravda” - Bagińska, Marta (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2013)
Artykuł przedstawia analizę oddziaływania ideologii na przekaz dziennikarski na podstawie materiałów dotyczących sprawy Aleksandra Litwinienki, które ukazały się w pismach “The Times”, “The Sun” oraz “Pravda”. W pracy wykorzystano koncepcję zaprezentowaną przez Teuna A. van Dijka, który wyróżnia w strukturze przekazu: elementy leksykalne, implikacje, prezupozycje, opisy, spójność, zabieg semantyczny, struktury semantyczne i zewnętrzne.