Uczestnictwo Polski w projekcie wspólnej waluty europejskiej. Głos w dyskusji na temat daty wstąpienia do strefy euro oraz korzyści i kosztów z tym związanych - Walkowski, Maciej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
W regularnie publikowanych w Polsce badaniach ośrodków opinii publicznej 2/3 Polaków wyraża lęk lub niechęć do projektu ściślejszej integracji monetarnej w ramach UE, oznaczającej członkostwo naszego kraju w strefie euro w przewidywalnej perspektywie czasowej. Obawy dotyczą rozmaitych kwestii, z zakładanym wzrostem cen na czele, będąc szczególnie potęgowanymi doniesieniami medialnymi na temat bieżącego kryzysu gospodarczego w Europie, jego przyczyn i skutków. Tymczasem zgodnie z zapisami Traktatu Akcesyjnego Polska ma obowiązek perspektywicznego członkostwa w strefie euro, co z założenia eliminuje konieczność organizowania referendum w tej sprawie. Zadaniem polskiego rządu powinno być więc rzetelne informowanie społeczeństwa o realnych korzyściach i kosztach wynikających z tego tytułu, przebiegu bieżącego kryzysu w strefie euro i całej Unii Europejskiej oraz podjętych działaniach pomocowych i naprawczych. Istotne byłoby też określenie przybliżonego choćby terminu członkostwa w strefie euro i etapowej strateg i realizacji tego celu. Niestety w każdym z tych elementów zauważyć należy duży niedostatek, a przeciętny Polak nadal członkostwo w strefie euro uznaje za wysoce ryzykowne, niepewne czy wręcz szkodliwe. Autor w prezentowanym artykule stara się wypełnić tą lukę, prezentując zalety i mankamenty związane z wejściem Polski do strefy euro oraz dyskusję na temat daty akcesji, dokonując przy tym szczegółowej analizy, oceny i prognozy związanej z tematem.