Unia Europejska i Kazachstan: stan obecny i przyszłość - Baymolda, Dosan (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
W artykule Autor dokonuje analizy stanu stosunków dwustronnych pomiędzy Unią Europejską a Kazachstanem. Zwraca uwagę na wzrost zacieśniania więzi nie tylko gospodarczych, lecz również w dziedzinie polityki międzynarodowej, bezpieczeństwa i spraw obronnych. Przypomina o podpisanej w 1995 roku umowie o współpracy i partnerstwie między Unią Europejską a Kazachstanem, która stała się podstawą rozwoju stosunków pomiędzy tymi podmiotami. Efekty tej współpracy to między innymi fakt, iż dzisiejsze obroty towarowe między Unią Europejską a Kazachstanem wynoszą około 50 miliardów USD, a jedną ze znaczących płaszczyzn pogłębiającej się współpracy jest energetyka. Autor analizuje jednak również inne płaszczyzny współpracy, w tym rozwijające się więzi społeczne i kulturowe, szczególnie w dziedzinie edukacji. Jako przykład podaje program stypendialny Bolashak, dzięki któremu najbardziej utalentowani studenci z Kazachstanu mogą studiować w najlepszych europejskich uczelniach. Wartym podkreślenia jest w tym kontekście fakt, że Kazachstan w 2010 roku był jednym z pierwszych państw postsowieckich, które przystąpiły do procesu bolońskiego, Kończąc Autor zwraca jeszcze uwagę, że ostatnio Unia Europejska i Kazachstan podpisały umowę o partnerstwie i współpracy, która ma wzmocnić pozycję polityczną i gospodarczą Kazachstanu względem Rosji.