Prawomocność bez legitymizacji asymetrycznego parlamentu. Przyspieszone wybory parlamentarne w Macedonii w 2014 r. - Mikucka-Wójtowicz, Dominika (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Niniejszy artykuł jest poświęcony analizie przedterminowych wyborów parlamentarnych w Macedonii, które odbyły się 27 kwietnia 2014 roku. Ich głównym inicjatorem była reprezentująca interesy mniejszości albańskiej DUI, która dotychczas pełniła rolę koalicjanta rządzącej VMRO-DPMNE premiera Nikoli Gruevskiego. Kością niezgody, która doprowadziła do przedterminowej elekcji, była odmowa poparcia przez działaczy DUI kandydatury wspieranego przez konserwatystów i ubiegającego się o reelekcję szefa państwa - Borde Ivanova. Mimo to po wyborach doszło do odnowienia dotychczas rządzącej koalicji. Natomiast główny rywal VMRO-DPMNE - SDSM nie uznała ich wyników i konsekwentnie od kilku miesięcy odmawia objęcia zdobytych mandatów.