Promocja produktów regionalnych i tradycyjnych - Oleksiuk, Inga; Werenowska, Agnieszka (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Podstawowym celem studiów opisanych w artykule była analiza specyfiki procesów promocyjnych produktów regionalnych i tradycyjnych z wykorzystaniem oznaczeń regulowanych przez prawo europejskie: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Dokonano krytycznego przeglądu narzędzi promocji produktów tradycyjnych i regionalnych odnosząc się do roli ochrony prawnej oznaczeń wyrobów w UE. Zwrócono uwagę, że na kształt systemu promocyjnego i informacyjnego mają wpływ uwarunkowania społeczno-kulturowe, które oddziałują na rozpoznawalność i renomę produktów, co znalazło potwierdzenie w wynikach przeprowadzonych badań sondażowych. Na uwagę zasługuje istnienie korelacji jakości z tradycją, czego wyrazem były między innymi deklaracje dotyczące motywu wyboru tych produktów: poczucie dumy i kontynuowanie tradycji wybrało 45% badanych. Najbardziej rozpoznawalnym europejskim oznaczeniem był symbol Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (38%).