Konotacje, cechy i mechanizm propagandy obliczeniowej - Yang, Jin (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Celem pracy jest zidentyfikowanie konotacji, cech propagandy obliczeniowej oraz ujawnienie, w jaki sposób propaganda obliczeniowa wykorzystuje nowe technologie do manipulowania opinią publiczną. Hipotezą badania jest założenie, że propaganda obliczeniowa, jako nowy rodzaj propagandy i manipulacji opinią publiczną, zrodzony w erze sztucznej inteligencji, potajemnie i masowo steruje opinią publiczną za pomocą nowych technologii, aby wpływać na procesy polityczne i społeczne.