Pozycjonowanie i rebranding jako narzędzia bezpieczeństwa państwa w przestrzeni globalnej - Ishchenko, Ihor; Bashkeieva, Olena (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Celem artykułu jest zbadanie pozycjonowania i rebrandingu jako narzędzi zapewniających bezpieczeństwo państwa w przestrzeni globalnej przy użyciu konstruktywizmu w stosunkach międzynarodowych. Hipoteza zakłada, że pozycjonowanie kraju jako bezpiecznego byłoby atrakcyjne tylko wtedy, gdy istnieć będzie czynnik jednoczący oparty na zasadach demokracji konsocjonalnej. Aby sprostać temu założeniu, autorzy zastosowali szereg perspektyw i metod naukowych: konstruktywizm jako paradygmat naukowy; metodę dialektyczną; metody analizy treści i porównawczą. W artykule omówiono następujące kwestie: pozycjonowanie i rebranding w nowoczesnych warunkach; poziom skuteczności brandingu na Ukrainie; tożsamość narodowa jako podstawa rebrandingu i bezpieczeństwa państwa; rebranding państw w obliczu nowych wyzwań i zagrożeń. Wnioski są następujące: państwa wybierają partnera do współpracy gospodarczej w trudnych warunkach, szacując ryzyko polityczne, korzyści i koszty. Trend ten polega na aktualizacji pozycjonowania i rebrandingu w celu ułatwienia podejmowania decyzji o współpracy. Skuteczność istniejącego brandu państwowego zależy nie tylko od stworzenia atrakcyjnego zewnętrznego pozycjonowania kraju. Bez prawdziwego dostosowania deklarowanego brandu do faktycznego statusu państwa, jego systemu politycznego jako całości, a także głównych struktur politycznych i środowiska społecznego, brand nie będzie atrakcyjny dla inwestorów, a państwo pozostanie w niestabilnym środowisku.