Wyzwania i zagrożenia dla zabezpieczenia zadłużenia państw Europy Środkowo-Wschodniej - Chentukov, Yurii; Marena, Tetyana; Zakharova, Olha (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Celem badania jest identyfikacja słabości bezpieczeństwa długu w krajach Europy Środkowo-Wschodniej oraz określenie wyzwań i zagrożeń dla bezpieczeństwa długu gospodarek narodowych i regionu. Aby osiągnąć ten cel, zastosowano ogólne i szczegółowe metody badawcze, w tym metody historyczne i logiczne, analizę i syntezę, analizę strukturalną i funkcjonalną, uogólnienie i abstrakcję, podejście systematyczne, klasyfikację i metody statystyczne. Okazuje się, że sytuacja z papierami dłużnymi w regionie jest dość kontrowersyjna. Średnie wskaźniki zadłużenia zewnętrznego państw Europy Środkowo-Wschodniej znajdują się w strefie niebezpiecznej, natomiast średnia wypłacalność jest na stosunkowo bezpiecznym poziomie. Analiza wskaźników zadłużenia zewnętrznego i wypłacalności pokazuje, że grupa państw Europy Środkowo-Wschodniej jest bardzo zróżnicowana pod względem poziomu bezpieczeństwa zadłużenia krajów.