Deputowani do Parlamentu Europejskiego wobec polityki miejskiej – w poszukiwaniu determinantów aktywności na forum Parlamentu Europejskiego - Glinka, Kamil (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2022)
Artykuł porusza problematykę „obecności” polityki miejskiej na forum Parlamentu Europejskiego (PE) w latach 1994–2019. Badanie oparte na analizie dokumentów zarówno PE, jak i europejskich partii politycznych pozwala na stwierdzenie, że przynależność polityczna deputowanych nie determinuje ich aktywności ukierunkowanej na politykę miejską. Trudno zatem uchwycić związek między tego typu aktywnością a faktem przynależności deputowanych do określonej frakcji w PE, „wielkością” (liczbą członków) frakcji w PE, czy też wreszcie działaniami europejskich partii politycznych poświęconymi polityce miejskiej. Rezultaty badania skłaniają do poszukiwania innych uwarunkowań aktywności deputowanych.