Ethno-National Policy of Ukraine in the Context of National Security: Problems and Prospects [Polityka etniczno-narodowa Ukrainy w kontekście bezpieczeństwa narodowego: problemy i perspektywy] - Kravets, Anastasia; Vyshnevska, Iryna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Proces konsolidacji narodowej jest ściśle związany z realizacją spójnej polityki etniczno-narodowej dostosowanej do współczesnych warunków. Integracja Ukrainy z Unią Europejską jest niemożliwa bez uregulowania procesów rozwoju etniczno-narodowego zgodnie ze standardami Unii Europejskiej. Skuteczność polityki etniczno-narodowej państwa zależy od tego, w jakim stopniu jej zasady i zadania odzwierciedlają sytuację etniczno-narodową w kraju, zapewniają udział społeczeństwa obywatelskiego w procesach regulacji stosunków etniczno-narodowych. Ustawodawstwo Ukrainy w dziedzinie polityki etniczno-narodowej zostało ukształtowane pod wpływem wewnętrznych stosunków międzynarodowych i ustawodawstwa międzynarodowego. Analiza treści ustawodawstwa krajowego pokazuje, że zawiera ono podstawowe normy międzynarodowe dotyczące ochrony mniejszości narodowych, a jednocześnie ma pewne niedociągnięcia: nieprecyzyjne przepisy, brak zdefiniowania podstawowych terminów, przestarzałość aktów prawnych itp. Nowe realia polityczne wymagają rewizji większości przyjętych aktów prawnych. Zaniedbanie kwestii rozwoju etniczno-narodowego niesie ze sobą niebezpieczeństwo przekształcenia czynnika etniczno-narodowego z dobra kulturowego w źródło konfliktów i sprzeczności, prowadząc do utraty bezpieczeństwa narodowego i integralności terytorialnej kraju. Nieuregulowane stosunki między grupami etniczno-kulturowymi pogłębiają problemy komunikacji międzyetnicznej, tworzą sytuacje konfliktowe itp. Ważnym krokiem jest przyjęcie koncepcji państwowego docelowego programu narodowego i kulturalnego „Jedność w różnorodności” na okres do 2034 roku, który został opracowany w ścisłej konsultacji z mniejszościami narodowymi (społecznościami) przy udziale przedstawicieli Komisji Europejskiej, Rady Europy i ambasad etnicznie powiązanych mniejszości narodowych (społeczności) Ukrainy.