Sz. Kadyrov, O. Brusina, L. Perepelkin, A. Kazankov, I. Skarboro, R. Bobochonov, A. Avdeev, Matrica ètnologii. Oèerki o teorii i metodologii (Matryca etnologii. Eseje o teorii i metodologii), Moskva 2013, ss. 112. - Karolak-Michalska, Magdalena (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
.