Protesty społeczne, modularne rewolucje i demokratyzacja. Wybrane kategorie analizy zjawiska kolorowych rewolucji - Lipiński, Artur; Shukuralieva, Nartsiss (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Tak zwane kolorowe rewolucje, które miały miejsce w Serbii, Ukrainie, Gruzji, czy Kirgistanie do dziś są przedmiotem sporu wielu autorów, usiłujących ustalić czynniki odpowiedzialne za wybuch, czas trwania i specyficzny charakter protestów. Spory pomiędzy badaczami dotyczą szczegółowej listy czynników odpowiedzialnych za wybuch kolorowych rewolucji oraz obalenie władzy, wszyscy jednak zgadzają się, że za analizowane wydarzenia odpowiada specyficzna konfiguracja różnych czynników, a nie wyłącznie jeden powód. Niniejszy artykuł skupia się na roli czynników pochodzących z dwóch wymiarów: krajowego i międzynarodowego. Zadaniem tekstu nie jest jednak analiza studium przypadku, ani porównanie poszczególnych wydarzeń w poszukiwaniu podobieństw czy różnic. Jest nim natomiast przegląd obecnych w literaturze przedmiotu kategorii oraz ich operacjonalizacji, a także próba systematyzacji istniejących nurtów w badaniach nad kolorowymi rewolucjami.