Uwarunkowania konfliktów etnopolitycznych w państwach wielonarodowościowych - Jakubowski, Andrzej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2018)
Znaczenie czynnika etnicznego w wielu sferach współczesnego życia politycznego i społecznego nie tylko nie maleje, ale wręcz wzrasta, stając się przy tym ważnym źródłem sytuacji konfliktogennych w polityce wewnętrznej państw i niekiedy prowadząc do wybuchu konfliktów zbrojnych. Celem niniejszego artykułu jest próba konceptualizacji uwarunkowań współczesnych konfliktów etnopolitycznych, w których główną osią podziału stron pozostają różnice na płaszczyźnie etnicznej i narodowościowej w wymiarze historycznym, etniczno-demograficznym, społeczno-ekonomicznym, społeczno-kulturowym i politycznym.