Przesłanki stabilności demokracji - legitymizacja systemu na poziomie indywidualnym - Pająk-Patkowska, Beata (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie procesu legitymizowania systemu demokratycznego na poziomie obywateli - ich postaw i zachowań, w kontekście przemian, jakie zachodzą w bardziej zaawansowanych w procesie demokratyzacji niż Polska, krajów. Punktem wyjścia jest teoria J. J. Linza, wskazująca na zależności pomiędzy stabilnością systemu a legitymizacją. Dalej omawiane są liczne badania dotyczące przejawów legitymizacji systemu na poziomie indywidualnym w Polsce oraz krajach Zachodniej Europy oraz sprawdzana jest hipoteza dotycząca zależności pomiędzy przemianami aktywności politycznej (w tym wzrostem aktywności typu niekonwencjonalnego) a stopniem legitymizacji systemu.