Zarządzanie treścią w reklamie telewizyjnej na przykładzie wartości zdrowia - Barańska, Marzena (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Świat, w którym żyje człowiek jest zbiorem wartości, utworzonych przez niego i dla niego. Jako istota wolna, dokonuje ich wyboru, kieruje się nimi w codziennych zachowaniach, postawach, uznając za cenne, godne wysiłku. Uznane społecznie czy indywidualnie wpływają na decyzje podejmowane w sferach: ekonomicznej, estetycznej, moralnej, prawnej, poznawczej czy religijnej. Ich doniosłość i wpływ zauważyli także autorzy komunikatów reklamowych. Odpowiednio dobrane dla danego rynku, kształtują treść komunikatów reklamowych i mają znaczenie w komunikacji przedsiębiorstwa z konsumentami. Szczególnie zaobserwować to można w przekazach rekomendujących leki. Odwoływanie się czy powoływanie wartości szczególnie cenionej, jaką jest „zdrowie”, jest nie tylko uzasadnione, ale pozwala nabywcom na dokonywanie wyboru tych produktów, które w ich ocenie gwarantują osiągnięcie dobrostanu, stanu bezchorobowego. Zarządzanie treścią reklamy poprzez swoistego rodzaju „obrazowanie” zdrowia w reklamach jest konsekwencją stosowania różnych środków perswazyjnych.