Polityka chadecji w obliczu napływu syryjskich imigrantów do Republiki Federalnej Niemiec (2015–2017) - Bielawska, Agnieszka (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Celem artykułu było przybliżenie najczęściej omawianych działań podjętych przez kanclerz A. Merkel w celu powstrzymania wzmożonej imigracji Syryjczyków do RFN. Zaproponowane przez A. Merkel rozwiązania ukazane zostały w kontekście reakcji członków CDU oraz CSU na nie. Polityka kanclerz oraz obu niemieckich partii chadeckich i ich przedstawicieli ukazana została na tle krytycznej dyskusji dotyczącej politycznych kosztów, jakie związane są z przyjęciem tak wielkiej liczby cudzoziemców. Poruszone zostały zatem m.in. kwestie dotyczące pozycji A. Merkel na niemieckiej scenie politycznej oraz wpływu „Willkommenspolitik” na wyniki wyborów do Bundestagu w 2017 r.