Rozwiązanie konfliktu rosyjsko-ukraińskiego o Donbas w obszarze problemu wojny i pokoju - Perepelytsia, Hryhorii (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Celem artykułu jest zrozumienie, jak rozmyty charakter wojny hybrydowej i pokoju hybrydowego wpływa na ocenę bezpieczeństwa narodowego i podejmowanie decyzji w polityce zagranicznej i bezpieczeństwa, w szczególności prognozowanie i rozwiązywanie problemów. Konflikt ukraiński zagraża istnieniu Ukrainy oraz ogólnemu bezpieczeństwu Europy. Aby właściwie ująć ten problem, za przedmiot badawczy wybrano wojnę rosyjsko-ukraińską w Donbasie. Jako główną metodę badawczą wybrano analizę konfliktu. Wnioski wyciągnięte z analizy prowadzą do wyraźnego rozgraniczenia pojęć wojny, pokoju i konfliktu oraz zmieniają nasz sposób myślenia o tych kategoriach. Problem wojny i pokoju polega na wyrafinowanej substytucji wyobrażeń o stanie tych zjawisk na skutek zacierania się ich granic i interakcji, gdy prawdziwą wojnę zastępuje idea konfliktu wewnętrznego. W takim przypadku problem rozwiązania konfliktu rosyjsko-ukraińskiego w Donbasie nie zostanie rozwiązany, a wojna między Ukrainą a Rosją będzie niedokończona. Osiągnięcie pokoju poprzez „rozwiązanie konfliktu w Donbasie” w ramach rzeczywistej wojny Rosji z Ukrainą nie doprowadzi do jej zakończenia i trwałego pokoju. W takiej sytuacji możliwy jest tylko chwilowy „zimny spokój”. Cele badania opierają się na zidentyfikowaniu przyczyn epistemologicznych uniemożliwiających rozwiązanie konfliktu rosyjsko-ukraińskiego w Donbasie oraz wyjaśnieniu ich konsekwencji dla bezpieczeństwa narodowego i międzynarodowego. Wyniki badania opierają się na analizie przebiegu wojny rosyjsko-ukraińskiej oraz rozwiązywania konfliktu w Donbasie. Artykuł analizuje mechanizm interakcji między wojną hybrydową a pokojem hybrydowym w konflikcie rosyjsko-ukraińskim w Donbasie, wyjaśnia istotę problemu wojny i pokoju zgodnie z istniejącymi realiami oraz identyfikuje epistemologiczne przyczyny uniemożliwiające rozwiązanie konfliktu. Artykuł analizuje również rzeczywiste i prawdopodobne konsekwencje narodowe i międzynarodowe nierozwiązanego problemu wojny i pokoju w konflikcie rosyjsko-ukraińskim w Donbasie. Artykuł kończy się propozycją możliwego rozwiązania problemu wojny i pokoju w Donbasie. Podaje zalecenia rozwiązania konfliktu rosyjsko-ukraińskiego w Donbasie, polegające na odrzuceniu przez Ukrainę i społeczność międzynarodową „spisku dotyczącego rozwiązania konfliktu wewnętrznego w Donbasie” i uznaniu realiów wojny, w której Rosja nie jest widmem DNR/LNR. Zgodnie z tymi zaleceniami siła zbrojna powinna stać się głównym narzędziem wymuszenia na Rosji zawarcia pokoju i zakończenia wojny na warunkach akceptowanych przez Ukrainę. Dyplomacja ukraińska musi działać zgodnie z wytyczonym zadaniem wojennym, a nie tylko i nie tyle na rzecz „uregulowania konfliktu wewnętrznego w Donbasie”.