Tworzenie strefy wolnego handlu między UE i Ukrainą: wyzwania i perspektywy - Palagnyuk, Yuliana (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2011)
W artykule przeanalizowano ogólne kwestie dotyczące handlu pomiędzy Ukrainą i UE w okresie poprzedzającym globalny kryzys finansowo-gospodarczy i w jego trakcie, oraz wyzwania i oczekiwane korzyści, jakie przyniesie Ukrainie strefa wolnego handlu między obiema stronami. Stworzenie strefy wolnego handlu z Unią Europejską jest zgodne z polityką Ukrainy zmierzającą do integracji europejskiej i realizacją jej kolejnego etapu, ponieważ historia integracji UE pokazuje, że jej podstawą jest w pierwszej kolejności integracja gospodarcza osiągana na drodze likwidacji barier celnych.