ОНОМАСТИЧНІ ШКОЛИ В УКРАЇНІ - Janczura, Dominika (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule opisano powstanie i etapy rozwoju ukraińskiej onomastyki. Wymieniono główne ośrodki onomastyczne aktywnie działające na Ukrainie. Scharakteryzowano kierunki działań ich przedstawicieli. Określono niespójności dotyczące terminologii oraz systematyzacji nazw własnych, występujące w danych ośrodkach onomastycznych.