ФУНКЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНИЙ РІВЕНЬ ЛІНГВОПЕРСОНИ: ЗАКОНОМІРНОСТІ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ ЛІНГВОПЕРСОНИ - Загнітко, Анатолій; Загнітко, Надія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule wyznaczono główne typy personologii lingwistycznej z rozróżnieniem lingwopersonologii ogólnej, kulturowej, kognitywnej, społecznej, lingwopersonologii samorealizacji oraz samoutwierdzenia. Ponadto scharakteryzowano zasady systemowości i kontrastywności jako kluczowe dla opisów lingwopersonologicznych, wyznaczono główne cechy kategorii osobowości, osobowości językowej oraz personalizmu. Scharakteryzowano funkcyjno-komunikacyjny poziom osobowości językowej wraz z określeniem jego głównych cech, wyznaczeniem realizacji typologicznych, jak również poziomy: werbalno- semantyczny, motywacyjny oraz kognitywny.