У ПОШУКАХ ВЛАСНОГО ЧАСОПРОСТОРУ. ХРОНОТОП ПОДОРОЖІ У ТВОРЧОСТІ УКРАЇНСЬКИХ - Крупка, Мирослава (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule została podjęta analiza porównawcza powieści Badania terenowe nad ukraińskim seksem Oksany Zabuzhko oraz Bieguni Olgi Tokarczuk. Autorka analizuje motyw podróży, ujęty w kategoriach poszukiwań egzystencjalnych oraz zrealizowany poprzez koncepty języka, historii, ojczyzny, obywatelstwa, rodziny, a także domu. We wnioskach wskazano na podobieństwa w interpretacji podróży jako sposobu odnajdowania tożsamości we współczesnej literaturze ukraińskiej i polskiej.