ПРИВАТНИЙ АПОКАЛІПСИС: ДО І ПІСЛЯ (ЗА РОМАНАМИ ТРАКТАТ ПРО ЛУСКАННЯ КВАСОЛІ ВЄСЛАВА МИСЛИВСЬКОГО ТА ХУТІР АНДРІЯ КОНДРАТЮКА) - Зарівна, Теодозія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule dokonana została analiza tragicznego doświadczenia głównych bohaterów dwóch powieści na tle historii wschodnioeuropejskich społeczeństw totalitarnych XX w., doświadczenia, urzeczywistnionego w nowatorskiej formie współczesnej prozy.